Laboratóriumi talajvizsgálati szolgáltatásMint ismert, a nitrátérzékeny területen műtrágyát használó gazdálkodóknak, a Vidékfejlesztési Program agrár-környezetgazdálkodási kifizetés szántó és ültetvény tematikus előíráscsoportban részt vevő, illetve a VP ökológiai gazdálkodás támogatásban részesülő termelőknek kötelező minden évben tápanyag-gazdálkodási tervet készíteni. Az ökológiai gazdálkodás kivételével a tervet talajvizsgálati eredményekre kell alapozni, amelyet ötévente szükséges elvégezni. Az arra kötelezett gazdálkodók e terv hiányában szankciókra számíthatnak.
 
Fontos megjegyezni, hogy a talajvizsgálatok időszakos elvégzése nem csak a jogszabályokban foglalt kötelezettségek teljesítése miatt fontosak, hanem a talaj adottságait és a haszonnövények igényeit figyelembe vevő okszerű tápanyaggazdálkodás alapját is képezik, amely a termésátlag maximalizálásán és a költségek csökkentésén keresztül a gazdálkodók versenyképessége szempontjából kiemelten fontos. Lényeges kiemelni, hogy a szakszerűen végzett talajvizsgálat és a rá épülő tápanyaggazdálkodási terv a megfelelő szaktanácsadás egyik alapvető feltétele is.   


A NAK a jelenlegi magyarországi laborszolgáltatások piaci áraival versenyképesen, a kisebb mezőgazdasági termelők számára az egyik legkedvezőbb ár-érték arányban, viszont rövidebb határidővel nyújtja tagjainak a szolgáltatást. A talajvizsgálati szolgáltatás a falugazdászokon keresztül vehető igénybe. A kamara a kísérleti időszakot követően, várhatóan fél éven belül dönt a szolgáltatás más megyékre történő kiterjesztéséről.
 


Az úgynevezett szűkített- és bővített talajvizsgálati csomagokban a talajok különböző fizikai paraméterei mellett a szerves anyagok és tápelemek mennyiségét is meghatározzák a laboratóriumban, amelyek a gazdálkodók körében a leggyakrabban igényelt, és a jogszabályi valamint pályázati kötelezettségek szempontjából is legfontosabb talaj tápanyag ellátottsági információkat tartalmazó csomagok.  Ezek a talaj alapvető fizikai és kémiai paramétereinek meghatározása mellett tartalmazzák a makrotápelemek vizsgálatát is, illetve a bővített csomag esetén a mezo- és fő mikrotápelemek analízisét.  Kérdés esetén forduljon bizalommal munkatársainkhoz a +36 80 900 365-as telefonszámon, vagy a nonprofit@nak.hu e-mail címen.


"Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa. Az Európai Unió és Magyarország támogatásával"